3 standardunderlag i tennis – få dem förklarade här
En tennissäsong kan delas in i flera säsonger allt efter underlagstyp. Det finns tre lika standard underlag i tennis – gräs, hardcourt och grus.
Om du ser tennis på tv kommer du upptäcka att spelarna under året byter underlag.
Jag kommer gå igenom dem alla tre i detta inlägg samt förklara hur de skiljer sig från varandra.
Wimbledons majestätiska gräs
Wimbledon är den största tennisturneringen och den utstrålar tradition samt engelsk klass. Alla spelare ska spela i vitt och tävlingen spelas på gräs. Det är den enda som spelas på gräs av de fyra Grand Slam-turneringarna.
Gräs är det snabbaste av de tre underlagen, då bollen, inte studsar lika högt som på hardcourt och grus. Det gör spelet snabbt och gynner framförallt några bestämmda speltyper.
På en gräsbana ser man tydligt hur banan slits i takt med att tävlingen spelas. Därmed kräver en gräsbana en del skötning. Grässäsongen är den kortaste av de tre delsäsongerna.
Bland herrarna anses Roger Federer vara specialist på det snabba, gröna gräset – och han har vunnit Wimbledon åtta gånger – fler än någon annan manlig spelare. Endast Martina Navratilova slår honom med sitt rekord på nio segrar.
Den mångsidiga hardcourt banan för den hårt slående spelaren
Hardcourt är ett underlag som är långsammare än gräs men snabbare än grus. Underlaget passar ofta den hårt slående spelaren men anses också vara det mest likvärdiga underlaget när matchen ska avgöras på ren nivå.
De två Grand Slam-tävlingarna Australian Open och US Open spelas på hardcourt, som oftast kännetecknas av ett mörkblått underlag.
Serena Williams har i skrivande stund 13 av sina 22 Grand Slam-segrar på hardcourt-underlag. Novak Djokovic har samtidigt vunnit 12 av sina 18 Grand Slam-titlar på hardcourt.
Det långsamma, glidande gruset
Som avslutning har vi gruset. Grusunderlaget kan ha många färger men oftast kännetecknas det av rött grus där banan är tillverkad av krossade tegelstenar.
Grus är det långsammaste av de tre underlagen eftersom bollen får en långsammare och högre studs än på gräs och hardcourt. Dessutom är det möjligt att glida på gruset, vilket är en teknik som man kan bemästra för att öka chansen att få en bra träff på bollar ute på sidorna.
Till skillnad från gräs och hardcourt är grus ett löst underlag som bollen gör märken i under matchen. Det ger också en möjlighet att se om bollen är inne eller ute.
French Open spelas på rött grus och den bästa grusspelaren är, i skrivande stund, den spanska spelaren Rafael Nadal som vunnit French Open imponerande 13 gånger. Under 00-talet vann Justine Henin tävlingen fyra gånger på kvinnosidan.
Välj rätt sko för det underlag du spelar på!
När de tre underlagen har den betydelse för spelet som de har, blir det också rimligt att hitta en sko som är bättre för varje underlag.
Att spela i rätt sko på alla underlag är viktigt när det gäller att stå stadigt på banan, få optimalt stöd och för att inte halka onödigt mycket!
På grusbanor rekommenderas det att spela i skor för grus, som också går under beteckningen ’Clay court’ sko. En all-court sko kan däremot användas på alla underlag och ger därmed större mångsidighet.
I blogginlägget: När ska jag byta ut min tennisutrustning?, kan du läsa mer om vilken slags sko som passar bäst för varje underlag samt varför!
Highfives och bästa tennishälsningar,
Mikkel
Har du några frågor?
Har du frågor eller är det någonting du behöver hjälp med vad gäller tennis?
Då är det bara att plocka upp telefonen och slå oss en signal på . Här sitter vi redo, precis som vi tangenterna, om du skickar ett mail till oss på kundservice@tennisxpert.se